"Why aren't my npc's working"-Answered.

Complain about the nerfs here
User avatar
User

davh62

Rank

Captain

Captain
Posts

1105

Joined

Tue Mar 17, 2015 8:40 pm

Location

UK

"Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby davh62 » Sat Apr 08, 2017 9:13 pm

This still seems to be an issue for a few players so I thought I would give some of the reasons.

1. Have you changed route?
Sometimes they retain previous cargo. Check current cargo with the "your cargo" command in computer. You can use the (example) "dump 13568 titanium" if needed then re-issue trade route.

2. Has the route pricing changed?
This happens a lot if moving goods from other player sm's. Remember they need a profitable route to function. This can also cause them to pick up goods that maybe you didn't want. Like sewage :D

3. Is the volume low?
They will only move half the sm quantity every 24hours. So if the route is low volume after moving half they will put the kettle on read the daily rag & have a nice cup of English tea until a new 24hr cycle.

4. Is the route gated both ways?
They wont complete the trade route if not.

5. Does your warehouse have enough room?
They will stop if you don't

6 Did you run out of credits?
Yeah unlikely I know but...

7. Is the pick up point trading correctly?
Sounds daft? Nope some players run out of SC-Stella credits or even abandon without shutting their sm down. Been guilty of this myself. Check the route by making a sample purchase first. Before sending in npc hoards.

8. Does your npc understand the route you want him/her to fly?
If your npc replies with ONLY "Right" after you have put in your route he hasn't understood! He needs to repeat the trade route back to you to understand where you want him/her to go.

9. Did you change the name of your osb/col?
This can seriously mess npc's up along with your Stock Market

10. Do you have a landing bay at your colony?
Not completely sure about this one but I'm sure it's a requirement of colony trading.


There may be others but I hope this helps. My advise would be to stick them on high volume routes where you don't need to keep re-issuing commands.
Last edited by davh62 on Mon May 29, 2017 5:38 pm, edited 6 times in total.
FG Fighters Guild Founder
Senator of Ferrite-Senator of Prime-Senator of Barons Rest- Hater of rams speaking date stamp
no avatar
User

RAM

Rank

Lt Commander

Lt Commander
Posts

308

Joined

Thu Sep 22, 2016 6:36 am

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby RAM » Sun Apr 09, 2017 12:13 am

Does any of the SM you are trying to trade with have "and" or "space" anywhere in the name?

These cause the NPC pilot to not be able to trade and go places unknown.
Ban cheese slicers. Make Apollo Sector grate again!
Fan Fiction from an old timer - RAM Memories
User avatar
User

Moneyman

Rank

Commander

Commander
Posts

622

Joined

Sun Jan 31, 2016 2:53 pm

Location

Massachusetts

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby Moneyman » Sun Apr 09, 2017 11:54 am

:mrgreen: Thanks davh and RAM, this helps. :D
User avatar
User

davh62

Rank

Captain

Captain
Posts

1105

Joined

Tue Mar 17, 2015 8:40 pm

Location

UK

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby davh62 » Sun Apr 09, 2017 3:05 pm

RAM wrote:Does any of the SM you are trying to trade with have "and" or "space" anywhere in the name?

These cause the NPC pilot to not be able to trade and go places unknown.


Good catch ram.

If your npc replies with "Right" after you have put in your route he hasn't understood! He needs to repeat the trade route back to you to understand where you want him/her to go

Post updated**
FG Fighters Guild Founder
Senator of Ferrite-Senator of Prime-Senator of Barons Rest- Hater of rams speaking date stamp
User avatar
User

PolMordreth

Rank

2nd Lieutenant

2nd Lieutenant
Posts

66

Joined

Thu Jul 16, 2015 1:43 pm

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby PolMordreth » Mon Apr 10, 2017 3:35 am

RAM wrote:Does any of the SM you are trying to trade with have "and" or "space" anywhere in the name?

These cause the NPC pilot to not be able to trade and go places unknown.


Ruh Roh... when I left, spaces weren't a known problem. Do you recommend I remove spaces from colony and osb names? are underscores or other characters acceptable?

thanks a lot,
Pol

Edit: when giving orders to places with spaces, I use the underscore instead of space, but I get a "right' from the NPC followed by a repeat back of the order.
Pol Mordreth
Senator, Systems of Gwynedd and Torenth
Governor of Haldane in Gwynedd
Governor of Beldouria in Torenth
Mayor of Tor Meara in Raxia.
CEO, Corwyn Yards
User avatar
User

davh62

Rank

Captain

Captain
Posts

1105

Joined

Tue Mar 17, 2015 8:40 pm

Location

UK

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby davh62 » Mon Apr 10, 2017 6:38 am

PolMordreth wrote:
RAM wrote:Does any of the SM you are trying to trade with have "and" or "space" anywhere in the name?

These cause the NPC pilot to not be able to trade and go places unknown.


Ruh Roh... when I left, spaces weren't a known problem. Do you recommend I remove spaces from colony and osb names? are underscores or other characters acceptable?

thanks a lot,
Pol

Edit: when giving orders to places with spaces, I use the underscore instead of space, but I get a "right' from the NPC followed by a repeat back of the order.




Hi Pol welcome back! If he has repeated the order back to you, you should be good.
FG Fighters Guild Founder
Senator of Ferrite-Senator of Prime-Senator of Barons Rest- Hater of rams speaking date stamp
User avatar
User

Novicius

Rank

Lieutenant

Lieutenant
Posts

87

Joined

Wed Mar 11, 2015 9:39 am

Location

NOVA, NEO, JULIA

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby Novicius » Mon Apr 10, 2017 9:54 am

If I set up my trade route as: trade between A and B and C, what npc do?

Is it ABCABC loop or is it ABCBABCBA loop ?
DAIMON DEUS ALEXIS CAPS NOVICIUS IMPERATIVE...
"I am NOVA",senator of NEO,MINERVA and TIN TIN, imperative of N-Spire force, CEO of Bank of NOVA

"I have a dream..."

MM "You can be fun to read"
User avatar
User

davh62

Rank

Captain

Captain
Posts

1105

Joined

Tue Mar 17, 2015 8:40 pm

Location

UK

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby davh62 » Mon Apr 10, 2017 12:18 pm

Novicius wrote:If I set up my trade route as: trade between A and B and C, what npc do?

Is it ABCABC loop or is it ABCBABCBA loop ?



Trade between A and B and C
FG Fighters Guild Founder
Senator of Ferrite-Senator of Prime-Senator of Barons Rest- Hater of rams speaking date stamp
User avatar
User

Novicius

Rank

Lieutenant

Lieutenant
Posts

87

Joined

Wed Mar 11, 2015 9:39 am

Location

NOVA, NEO, JULIA

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby Novicius » Mon Apr 10, 2017 1:32 pm

Novicius wrote:
Is it ABCABC loop or is it ABCBABCBA loop ?


ie. will it go from NOVA CITY to NOVA OSB then to SPIRE and then comeback to NOVA CITY?
or it will come back to NOVA OSB and then to NOVA CITY?
DAIMON DEUS ALEXIS CAPS NOVICIUS IMPERATIVE...
"I am NOVA",senator of NEO,MINERVA and TIN TIN, imperative of N-Spire force, CEO of Bank of NOVA

"I have a dream..."

MM "You can be fun to read"
no avatar
User

RAM

Rank

Lt Commander

Lt Commander
Posts

308

Joined

Thu Sep 22, 2016 6:36 am

Re: "Why aren't my npc's working"-Answered.

Postby RAM » Mon Apr 10, 2017 5:03 pm

PolMordreth wrote:Ruh Roh... when I left, spaces weren't a known problem. Do you recommend I remove spaces from colony and osb names? are underscores or other characters acceptable?

thanks a lot,
Pol

Edit: when giving orders to places with spaces, I use the underscore instead of space, but I get a "right' from the NPC followed by a repeat back of the order.


The word "space" is the issue, not a space between words. A little confusing, but it it wasn't we would have to whine that we have nothing to be confused about. 8-)
Ban cheese slicers. Make Apollo Sector grate again!
Fan Fiction from an old timer - RAM Memories
Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Powered by phpBB ® | Style by KomiDesign | Modified by Chris Valleriani